Jum Main Masak-Masak
Jadi harini aku ingat nak share resipi yang aku terimgin samgat nak cuba buat. Aku suka memasak, bakat yang dalam diam aku simpan dan tak ramai yang tahu aku pun sebenarnya pandai memasak. Boleh la makan, tp sedap ataupun tak tu, belakang cerita.
Jadi, nama makanan ni Butter Chicken Cream Spicy.
Bahan yang kita perlukan:
1. Ketulan Isi Ayam
2. Tepung gandum
3. Kunyit
4. Garam
Cara-caranya ialah:
1. Mula-mula kita gaulkan ketulan ayam dengan garam dan kunyit.
2. Lepas itu, kita campur pula dengan tepung.
3. Goreng hingga masak.
(Garam dan kunyit dan tepung kita campur “agak-agak” secukup rasa bak kata orang)
4. Bahan untuk Butter sos :
i. 2 sudu besar Butter
ii. 1 tangkai daun kari
iii. 1 labu bawang besar
iv. 3 ulas bawang putih
v. 1 cawan susu cair
vi. 4 tangkai cili api
vii. 3 sudu besar cooking cream
viii. Garam dan gula cukup-cukup rasa
5. Cara-cara untuk kita masak :
i. Panaskan kuali dan cairkan butter
ii. Kemudian tumiskan bawang merah, bawang putih, cili dan daun kari sehingga naik bau
iii. Masukkan susu cair dan cooking cream dan biarkan sehingga mendidih dan sedikit memekat
iv. Masukkan ayam dan gaulkan ayam sehingga sebati.
v. Tambahkan gula dan garam agak-agak kalau tak cukup rasa.
6. Dan terakhir kita tunggu sampai siap
7. Terus hidang.
Tak sabar aku nak cuba bila ada dekat rumah. Harapan aku untuk hidangan ini, sedap dan selamat untuk dimakan bersama keluarga.
Jadi, nama makanan ni Butter Chicken Cream Spicy.
![]() |
https://mobile.twitter.com/resepimakananMY/status/1061539329359527936/photo/1 |
Bahan yang kita perlukan:
1. Ketulan Isi Ayam
2. Tepung gandum
3. Kunyit
4. Garam
Cara-caranya ialah:
1. Mula-mula kita gaulkan ketulan ayam dengan garam dan kunyit.
2. Lepas itu, kita campur pula dengan tepung.
3. Goreng hingga masak.
(Garam dan kunyit dan tepung kita campur “agak-agak” secukup rasa bak kata orang)
4. Bahan untuk Butter sos :
i. 2 sudu besar Butter
ii. 1 tangkai daun kari
iii. 1 labu bawang besar
iv. 3 ulas bawang putih
v. 1 cawan susu cair
vi. 4 tangkai cili api
vii. 3 sudu besar cooking cream
viii. Garam dan gula cukup-cukup rasa
5. Cara-cara untuk kita masak :
i. Panaskan kuali dan cairkan butter
ii. Kemudian tumiskan bawang merah, bawang putih, cili dan daun kari sehingga naik bau
iii. Masukkan susu cair dan cooking cream dan biarkan sehingga mendidih dan sedikit memekat
iv. Masukkan ayam dan gaulkan ayam sehingga sebati.
v. Tambahkan gula dan garam agak-agak kalau tak cukup rasa.
6. Dan terakhir kita tunggu sampai siap
7. Terus hidang.
Tak sabar aku nak cuba bila ada dekat rumah. Harapan aku untuk hidangan ini, sedap dan selamat untuk dimakan bersama keluarga.
![]() |
https://mobile.twitter.com/resepimakananMY/status/1061539329359527936/photo/1 Sumber resipi |
Comments
Post a Comment