Jum Main Masak-Masak eps 2
Sekarang ni, aku nk share lagi resepi memasak. Tapi kali ni aku nak share cara nak buat Kek. Aku suka makan kek. Mesti semua tak sabar nak tahu resipi kek apa aku nak share.
RESEPI CHEESE KEK BUJANG
Bahan-Bahan
120g Tatura Cream Cheese
120g Susu Pekat Manis
3 Biji Telur Gred B
(sukatan yang aku dapat ni boleh buat dalam 1 loyang kecil saja. Sangat sesuai untuk cuba buat kali pertama. Kalau rasa nak buat dengan sukatan yang lebih besar, boleh gandakan sukatan)
Cara-Cara :
1. Pukul cream cheese dan susu pekat
-Mula-mula pukul cream cheese dan susu pekat sampai berkrim dan tak berketul. Kalau nak kurang manis boleh kurangkan susu pekat. *Kalau nak guna mixer boleh, nak guna blender pun boleh*
2. Asingkan Telur Putih dan pukul.
-Ambil telur putih dan pukul sampai teksturnya berkrim(meringue)
3. Masukkan Telur Kuning dalam Adunan Cream cheese.
-Telur Kuning pula jangan buang, masukkan ke dalam adunan cream cheese yang telah dipukul bersama susu pekat.
4. Campurkan Semua bahan
-Sekarang kita campurkan kesemua adunan yang di atas tadi sehingga sebati. Kaupkan saja guna senduk.
5. Tuang Dalam loyang,
-Tuangkan adunan ini ke dalam Loyang yang dah dilapik dengan baking paper.
6. Bakar.
-Panaskan oven dengan suhu 150 darjah selama 10 minit. Bakar secarea waterbath(isi loyang dalam bekas berisi air)
-Letak air dalam loyang bawah, agak-agak dalam setengah loyang saja. Jangan sampai melimpah bila kita letak loyang kek tu. Masa panaskan oven, air akan mendidih.
CARA-CARA BAKAR SECARA 'WATERBATH'
-Bakar pada 160 darjah untuk 30 minit pertama dengan api atas bawah.
-Rendahkan suhu pada 150 darjah untuk 25 minit seterusnya atau sehingga masak.
Tips,
-Kadang-kadang oven berbeza suhu. Jadi kalau nak pastikan sama ada dah masak atau belum, boleh cucuk dengan lidi dan tengok sama ada teksturnya masih melekat atau tak.
7. Sejukkan
-Bila dah masak, biarkan 15 minit dalam oven dan barulah keluarkan. Pintu oven bukakan sedikit.
8. Topping
-Akhir sekali boleh lah letak topping ikut kegemaran korang. Makan saja pun dah sedap.
-Kalau nak guna parutan keju Cheddar, cairkan parutan keju pada topping, dan boleh masukkan ke dalam oven sekejap.
Jadi marilah kita sama-sama cuba resepi ini. Kalau hampa dah cuba, boleh share dekat komen. ataupun di Twitter aku, @ashafierull
Sumber resepi
https://twitter.com/resepimakananMY
![]() |
https://twitter.com/resepimakananMY/status/1058675527643422720 |
Bahan-Bahan
120g Tatura Cream Cheese
120g Susu Pekat Manis
3 Biji Telur Gred B
(sukatan yang aku dapat ni boleh buat dalam 1 loyang kecil saja. Sangat sesuai untuk cuba buat kali pertama. Kalau rasa nak buat dengan sukatan yang lebih besar, boleh gandakan sukatan)
Cara-Cara :
1. Pukul cream cheese dan susu pekat
-Mula-mula pukul cream cheese dan susu pekat sampai berkrim dan tak berketul. Kalau nak kurang manis boleh kurangkan susu pekat. *Kalau nak guna mixer boleh, nak guna blender pun boleh*
2. Asingkan Telur Putih dan pukul.
-Ambil telur putih dan pukul sampai teksturnya berkrim(meringue)
3. Masukkan Telur Kuning dalam Adunan Cream cheese.
-Telur Kuning pula jangan buang, masukkan ke dalam adunan cream cheese yang telah dipukul bersama susu pekat.
4. Campurkan Semua bahan
-Sekarang kita campurkan kesemua adunan yang di atas tadi sehingga sebati. Kaupkan saja guna senduk.
5. Tuang Dalam loyang,
-Tuangkan adunan ini ke dalam Loyang yang dah dilapik dengan baking paper.
6. Bakar.
-Panaskan oven dengan suhu 150 darjah selama 10 minit. Bakar secarea waterbath(isi loyang dalam bekas berisi air)
-Letak air dalam loyang bawah, agak-agak dalam setengah loyang saja. Jangan sampai melimpah bila kita letak loyang kek tu. Masa panaskan oven, air akan mendidih.
CARA-CARA BAKAR SECARA 'WATERBATH'
-Bakar pada 160 darjah untuk 30 minit pertama dengan api atas bawah.
-Rendahkan suhu pada 150 darjah untuk 25 minit seterusnya atau sehingga masak.
Tips,
-Kadang-kadang oven berbeza suhu. Jadi kalau nak pastikan sama ada dah masak atau belum, boleh cucuk dengan lidi dan tengok sama ada teksturnya masih melekat atau tak.
7. Sejukkan
-Bila dah masak, biarkan 15 minit dalam oven dan barulah keluarkan. Pintu oven bukakan sedikit.
8. Topping
-Akhir sekali boleh lah letak topping ikut kegemaran korang. Makan saja pun dah sedap.
-Kalau nak guna parutan keju Cheddar, cairkan parutan keju pada topping, dan boleh masukkan ke dalam oven sekejap.
Jadi marilah kita sama-sama cuba resepi ini. Kalau hampa dah cuba, boleh share dekat komen. ataupun di Twitter aku, @ashafierull
Sumber resepi
https://twitter.com/resepimakananMY
![]() |
source from google |
![]() |
source from google |
![]() |
source from google |
Comments
Post a Comment